вівторок, 17 травня 2022 р.

Оплата за російський газ в рублях або як Європа танцює під пісню путіна

На фоні санкційного тиску світу Росія все ж намагається показати, що ні в якому разі не буде "на колінах". Так, в березні 2022 року президент Путін підписав указ згідно так звані "недружні для Росії" країни мають платити за газ в рублях з 1 квітня 2022 року.

Логіка такого ходу дуже проста:
  1. Посилення контролю над російським валютним ринком;
  2. Розколоти єдність міжнародної спільноти у своєму прагненні до введення санкцій, оскільки низка країн є залежними від російського газу.
У Газпромбанку навіть відкрили спеціальні рублеві рахунки за газ. Позиція країн ЄС довгий час була не зовсім однозначною. Так, деякі країни, такі як Словаччина дали свою згоду на оплату за газ в рублях. Дехто з країн-членів ЄС висловив, що така умова є неприпустимою та суперечить умовам укладених договорів. Навіть канцлер Німеччини Олаф Шольц, який досить часто саботує рішення щодо допомоги України не підтримав ідею кремля.

Фінська державна енергетична компанія Gasum визнала такі умови оплати не прийнятними та подала до суду на компанію "Газпром експорт". 

Важко сказати, що план Путіна зазнав краху, оскільки 20 європейських компаній все ж таки відкрили рахунки в Газпромбанку в рублях. Чотири з них навіть провели першу оплату. 

В Єврокомісії вже відреагували та заявили, що компанії, які будуть здійснювати оплату за газ в рублях будуть вважатись такими, що порушили санкції. Яка відповідальність за таке порушення не повідомляється.







Немає коментарів:

Дописати коментар