середа, 18 травня 2022 р.

Виплати за державним боргом росії будуть заблоковані. Які наслідки?

Міністр фінансів США Джанет Йелен підтвердила, що 25 травня, коли закінчиться термін ліцензії, Росії можуть заблокувати виплати по державному боргу. Це підвищить ймовірність дефолту на Росії. 

Росії вдалося уникнути дефолту уже два рази з початку вторгнення до України. Так, 6 березня Росія змогла погасити зовнішній борг зі строком погашення до 15 березня у розмірі 117 млн. доларів завдяки тому, що США дозволили погашати борг за рахунок валюти в арештованих резервах.

Однак після виявлених фактів геноциду у Київській області США змінили свою позицію та закрили цю можливість. Після чого Росія у своєму стилі вирішила показати, що "встає з колін" та виплату на суму 649,2 млн. доларів в еквіваленті провели в рублях. Росія це зробила незважаючи на попередження, що виплати за єврооблігаціями у рублях будуть визнані, як технічний дефолт. Так, рейтингове агентство мало у 30-ти денний строк від кінцевої дати погашення оголосити дефолт за зобов'язанням, але Росія практично в останній момент змогла погасити борг у валюті.

Наступна дата виплат за євробондами в кінці травня. Але строк ліцензії закінчується 25 травня, а вірогідність того, що ліцензія буде подовжена малоймовірна - про що наголосила Джанет Йелен.

Слід нагадати, що під санкційним тиском у західних банках заморожено приблизно 60% золотовалютних резервів росії у сумі 350 млрд. доларів.

Звичайно дефолт суттєво не вплине на життєдіяльність Росії, проте на третьому місяці війни Росія стане перед вибором або погашати зовнішній борг або далі досягати своєї військової цілі по оточенню Северодонецька. 


Немає коментарів:

Дописати коментар