понеділок, 16 травня 2022 р.

Міністр фінансів заявив про можливе підвищення податків

Міністр фінансів України Сергій Марченко у інтерв'ю The Economist заявив, що держава буде вимушена прийняти більш жорсткі міри, якщо війна буде затяжною.

Мова йде про урізання заробітних плат, соціальних виплат та підвищення податків. До речі, останнім активно займається голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев і до нього також є достатньо питань. 

Слід зазначити, що держава вже прийняла ряд кроків для урегулювання ситуації у воєнний час серед яких:

  1. інвестування у військові облігації у сумі 69 838,0 млн. гривень;
  2. позики у міжнародних партнерів у сумі 82 128,0 млн. гривень;
  3. гранти у сумі 73 357,0 млн. гривень;
  4. також слід забувати про інвестування в ОВДП у сумі 100 000 млн. гривень.
       (Дані за період 24.02.2022 по 10.05.2022)

Безумовно втрати в України у війні є як мінімум рівнозначними. Оскільки війна ще триває, російські війська продовжують руйнувати цивільну та військову інфраструктуру України. Після перемоги на відновлення інфраструктури необхідно буде приблизно стільки ж коштів, як і під час війни.

До речі, ЗМІ пишуть про можливі репарації від росії за рахунок заморожених коштів в іноземних банків, але наскільки це буде реалістично не відомо.

Але чи доцільно урізати заробітні плати, соціальні виплати та підвищувати податки?

Можливо в цьому і є якась логіка. Але будемо реалістичними. У країні вже почалося масове безробіття. Так, за перший квартал зареєстровано 916,1 тис. безробітних. Ще не потрібно забувати про людей, які поїхали за кордон і знайшли собі роботу. Але скорочення заробітних плат стосується лише бюджетні організації, де заробітна плата і так "колосально висока".

Багато компаній просто припинили свою діяльність з різних причин та скоротили своїх співробітників. Власники малого та середнього бізнесу, яких найбільше було в місті Києві, також припинили або призупинили свою діяльність, як мінімум на два перших місяці війни. 

Можливо багато підприємців врятувала програма релокації і їм вдалось продовжити свою діяльність без збитків, але станом на сьогодні це всього лише 510 підприємств. 

І взагалі чи багато підприємств зараз можуть похизуватися прибутком? Це хороше питання.

Так, логіка в підвищенні податків та урізанні заробітних плат для того, щоб отримати кошти на відновлення України безумовно є. Але в даній ситуації народ України навряд чи до цього готовий.

Немає коментарів:

Дописати коментар