вівторок, 31 травня 2022 р.

ЄС підтримало часткове ембарго на російську нафту. Наскільки це болісно для Росії?

Нарешті лідери ЄС узгодили спірні позиції щодо заборони імпорту нафти до країн Євросоюзу. Слід зазначити, що ембарго є частковим і накладає обмеження лише на імпорт нафти морем. 

Проте такий удар є також суттєвим для Росії. Так, лише за останній тиждень травня (20-27.05) Росія морем експортувала до Європи 25 млн. барелів нафти або приблизно 4 млн. барелів за день. Для порівняння транспортування нафти трубопроводом у цей період становило приблизно 1,5 млн. барелів за день.

Слід зазначити, що найбільші постачання здійснювались до Італії, Румунії, Германії, Литви, Фінляндії та Нідерландів. 

Проте Росія продовжить заробляти на нафті, яка надходить до Європи нафтопроводом "Дружба". Саме цей нафтопровід і є проблемою заборони транспортування нафти трубами, оскільки Угорщина максимально від нього залежна. 

Так, за даними Bloomberg Росія ще зможе заробляти приблизно 6 млрд. доларів за експорт нафти до Угорщини, а також до Словаччини та Чехії, які також не можуть від неї відмовитись.

Але потрібно розуміти, що це будуть не ті обсяги, що були до введення часткового ембарго. А після обвального падіння зборів ПДВ та цілеспрямованого курсу до дефолту - російська економіка отримує ще один болючий удар. 

Таким чином, Росія буде змушена змінювати орієнтовність ринку збуту з Європи на Азію, куди російська нафта і так надходить зі знижкою 34$. Наприклад в Китай та Індію, які цілком успішно користуються скрутним положенням Росії.

Слід акцентувати:

  • за даними 5-ти місяців 2022 року Росія експортувала нафту лише в чотири країни Азії, а саме в Китай, Японію, Індію та Південну Корею. 
  • Японія заявила, що буде поступово відмовлятись від російської нафти. 


Немає коментарів:

Дописати коментар