понеділок, 6 червня 2022 р.

Депутати хочуть спростити собі виїзд за кордон. Зареєстровано законопроект

Депутати зареєстрували законопроєкт від 17.05.2022 року № 7383, яким пропонується внести зміни щодо використання народним депутатом України дипломатичного паспорта. 

Мета законопроєкту - це вдосконалення чинного законодавства, що регулює питання видачі, зберігання та повернення дипломатичних паспортів України, а також порядок перетинання державного кордону України за умови їх пред'явлення.

Так законопроєктом пропонується внести зміни до Закону України "Про статус народного депутата України" та викласти частину 8 статті 33 в наступній редакції:

"Народному депутату на строк виконання депутатських повноважень видається дипломатичний паспорт України.

Дипломатичний паспорт України протягом строку його дії зберігається у народного депутата України та підлягає поверненню уповноваженому органу, що його видав, протягом десяти днів після припинення повноважень народного депутата України."

Довідково: дипломатичний паспорт - це документ, що посвідчує особу та її громадянство під час перетинання державного кордону. Відповідно до Положення "Про дипломатичний паспорт України" такий документ видається народним депутатам лише на час відрядження.

Крім того, законопроєкт №7383 не передбачає внесення змін до цього Положення, така неоднозначність може створити так звану "правову колізію".

Також пропонується додати до Закону України "Про порядок виїзду з України та в'їзду в Україну громадян України"  заборону вимагати в народних депутатів України, які здійснюють перетинання державного кордону України з використанням дипломатичного паспорта України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон, пред'явлення будь-яких інших документів, необхідних для перетинання державного кордону України.

Немає коментарів:

Дописати коментар