неділя, 15 травня 2022 р.

Новий президент Угорщини вислов потужну підтримку Україні. Чи справді позиція Угорщини зміниться?

14 травня 2022 року відбулась інавгурація нового президента Угорщини Каталін Новак, під час якої вона виразила про сильну підтримку для України. Також вона зазначила, що першу чергу планує зустріч з президентом Польщі Андже Дудою, оскільки блокування нафтового ембарго зі сторони Угорщини поставило під загрозу дружні відносини цих країн.

Промова була сильна з гучними словами, як і властиво будь-якому професійному політику. Але чи справді зміниться позиція Угорщини щодо ситуації в Україні та щодо ембарго на російські енергоносії?

Тут потрібно бути реалістичним. Каталін Новак це людина з партії Віктора Орбана. Як ми всі добре пам'ятаємо останній блокує ембарго як може. При цьому, що оновлений пакет санкцій, який включав ембарго мав пункти про виключення для Угорщини та Словаччини. Тобто, заборона на енергоносії не розповсюджувалась б на ці дві країни, але позицію пана Орбана це не змінило. 

Крім того, слід звернути увагу на одній з тез пані Новак під час інавгурації: "Угорщина готова йти на жертви заради миру, якщо ці жертви не будуть більше ніж в Росії". Скоріш за все вона мала на увазі, що позиція щодо ембарго не зміниться. Оскільки основним аргументом Орбана було, що Угорщина без російських енергоносіїв не виживе.

Немає коментарів:

Дописати коментар