вівторок, 31 травня 2022 р.

ЄС підтримало часткове ембарго на російську нафту. Наскільки це болісно для Росії?

Нарешті лідери ЄС узгодили спірні позиції щодо заборони імпорту нафти до країн Євросоюзу. Слід зазначити, що ембарго є частковим і накладає обмеження лише на імпорт нафти морем. 

Проте такий удар є також суттєвим для Росії. Так, лише за останній тиждень травня (20-27.05) Росія морем експортувала до Європи 25 млн. барелів нафти або приблизно 4 млн. барелів за день. Для порівняння транспортування нафти трубопроводом у цей період становило приблизно 1,5 млн. барелів за день.

Слід зазначити, що найбільші постачання здійснювались до Італії, Румунії, Германії, Литви, Фінляндії та Нідерландів. 

Проте Росія продовжить заробляти на нафті, яка надходить до Європи нафтопроводом "Дружба". Саме цей нафтопровід і є проблемою заборони транспортування нафти трубами, оскільки Угорщина максимально від нього залежна. 

Так, за даними Bloomberg Росія ще зможе заробляти приблизно 6 млрд. доларів за експорт нафти до Угорщини, а також до Словаччини та Чехії, які також не можуть від неї відмовитись.

Але потрібно розуміти, що це будуть не ті обсяги, що були до введення часткового ембарго. А після обвального падіння зборів ПДВ та цілеспрямованого курсу до дефолту - російська економіка отримує ще один болючий удар. 

Таким чином, Росія буде змушена змінювати орієнтовність ринку збуту з Європи на Азію, куди російська нафта і так надходить зі знижкою 34$. Наприклад в Китай та Індію, які цілком успішно користуються скрутним положенням Росії.

Слід акцентувати:

  • за даними 5-ти місяців 2022 року Росія експортувала нафту лише в чотири країни Азії, а саме в Китай, Японію, Індію та Південну Корею. 
  • Японія заявила, що буде поступово відмовлятись від російської нафти. 


неділя, 29 травня 2022 р.

Громадяни та підприємці, які не отримали допомогу за програмою "еПідтримка" зможуть отримати її найближчим часом.

Громадяни та підприємці, які оформили заявку на отримання допомоги за програмою "еПідтримка" в кінці березня до цього дня не нічого отримали. Причиною цьому є нестача коштів в бюджеті на цю програму - про це повідомив Ярослав Железняк.

Також він додав, що найближчими днями уряд проголосує за законопроект від 26.05.2022 року №7413 про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2022 рік", яким передбачено додаткові кошти на програму "еПідтримка" у сумі 5,8 млрд. гривень.

На останок, нардеп додав, що громадяни та підприємці, які подали заявку 26-31 березня отримають свої кошти.

НБУ продав валюти на рекордну суму.

21 травня 2022 року уряд зняв обмеження на встановлення курсу для продажу валюти та зменшив ліміт зняття готівки за межами України до 50 тис. гривень. Слід нагадати, що з початку війни та до 21 травня верхня межа курсу становила не більше 10 %.

Таким чином, скасування обмеження призвело до збільшення кількості операцій з конвертації валют власниками гривневих карток, що перебувають за кордоном

Так, обсяги продажу Національним банком доларів США почали суттєво зростати. Для прикладу, відповідно до даних НБУ, обсяги проданої валюти попереднього тижня становив 650,4 млн. доларів США, що на 50 % більше ніж на тижні, що передував. Крім того, цього тижня обсяг проданої валюти становить 1431,6 млн. доларів США, що на 55 % більше ніж минулого тижня. 

Слід зазначити, що загальний обсяг проданої Національним банком валюти з початку року становить 8,6 млн. доларів. Для порівняння за 2021 рік НБУ продано 1,3 млн. доларів США. 

При цьому обсяги купівлі доларів США є досить низькими. Для прикладу цього тижня Національним банком закуплено 7,5 млн. доларів США, минулого 7,4 млн. доларів США.



пʼятниця, 27 травня 2022 р.

Безмитна торгівля між Україною та Великою Британією може розпочатись вже в червні

26 квітня 2022 року Велика Британія повідомила, що скасувала мито на весь український експорт.

І ось через місяць міністр економіки України Юлія Свириденко провела зустріч з міністром зовнішньої торгівлі Великої Британії Енн-Марі Тревельян за результатами якої повідомила, що очікує безмитну торгівлю між Україною та Великою Британією на початку червня.

Таким чином, українські експортери зможуть збільшувати обсяг вивозу продукції, особливо таких як борошно, молочна продукція, напівфабрикати, мед, кукурудза, цукор. Що в своєю чергою допоможе залучити додаткові обсяги валютної виручки.

Також вона додала, що попри війну очікує значного прогресу в товарообігу між Україною та Великобританією.

Слід зазначити, що інвестиції Великої Британії в Україну у 2021 році сягнули 3 млрд доларів. Більша частина яких була спрямована на промисловість.

четвер, 26 травня 2022 р.

Дефіцит солі відміняється, рітейлери нарощуюють імпорт

Як уже стало відомо в Україні виник дефіцит солі. На прилавках магазину його знайти все важче і важче. А сіль, яка все ж таки з'являється на прилавках пропонується споживачам за не дуже демократичною ціною. 

Як ми вже писали проблематика полягає в тому, що найбільший видобувник солі Державне підприємство "Артемсіль" призупинив свою роботу через постійні обстріли, а рітейлери будуть вирішувати це питання за рахунок збільшення імпорту.

Так, компанія Fozzy Group вже знайшла постачальників у Польщі, Румунії та Туреччині. Крім того, сіль польського виробника уже на складах рітейлера - про це повідомляє НВ Бізнес з посиланням на представників Fozzy Group. Також повідомляється, що компанія домовилась про постачання приблизно 200 тонн солі. 

Крім того, компанія укладати договір з Дрогобицькою солеварнею у Львівській області.

Проте слід зазначити, що військова агресія Росії ускладнила логістику в Україні, тому демократичну ціну на сіль очікувати не варто.


середа, 25 травня 2022 р.

Зеленський розкритикував позицію Китаю щодо відносин з росією. Чому в цьому немає ніякого сенсу?

Володимир Зеленський розкритикував позицію Китаю, який зберігає партнерські відносини з Росією. 

Китай має бути більш конкретним щодо засудження блокування Росією торговельних суден, що може призвести до дефіциту продовольства у світі - додав він.

Але тут в першу чергу потрібно розуміти, що Китай нічого не винен Україні. Він не зобов'язаний іти на жертви заради країни, яка знаходиться за тисячу кілометрів від китайського кордону.

Крім того, є ще один важливий момент чому уряд Китаю не буде втручатися в конфлікт України та Росії та зберігати нейтралітет. Китай скоріш за все очікує вигідною пропозиції для закупівлі російських енергоносіїв. Після повномасштабного вторгнення Росії на територію України багато держав почали поступово відмовлятись від російських енергоносіїв, а вимога Росії щодо оплати в рублях тільки погіршила ситуацію.  

Так, імпорт російської нафти до ЄС впав на 20%, а вугілля - на 40%. Таким чином, попит на російські енергоносії знижується, у зв'язку з чим знижується і ціна. Російські компанії вимушені пропонувати знижку своїм клієнтами, але і це, за даними ЗМІ, не дає очікуваного ефекту.

При цьому, Китай до кінця 2020 року імпортував енергетичне вугілля з Австралії. Проте після закликів уряду Австралії щодо проведення розслідування виникнення COVID-19 Китай ввів ембарго на імпорт вугілля. Це змусило Китай шукати нових постачальників. І звісно ситуацією скористалась Росія, яка відразу почала пропонувати сировину, при чому не за дуже демократичну ціну.

Зараз Китай ймовірно хоче скористуватись не дуже перспективним положенням Росії та отримати російські енергоносії, в тому числі й енергетичне вугілля, за максимально вигідною для них ціною.

Слід також додати, що Китай є найбільшим у світі виробником практично всіх видів промислової продукції, яку експортує практично в усі країни світу. Для Китаю важлива економічна вигода, оскільки допомагаючи Росії може втратити окремі ринки збуту.

Так, уряд Китаю має намір сісти на два стільця відразу, щоб "не побити глечики з усім світом" та скористатись скрутним становищем Росії та отримати енергоносії по максимально вигідній для себе ціні.

вівторок, 24 травня 2022 р.

Гетманцев повідомив про перші надходження до бюджету від податку на Google

Данило Гетманцев повідомив про перші надходження від оподаткування електронних послуг. Мова йде про сайт OnlyFans, який сплатив до бюджету 305 тисяч доларів.

Також він повідомив, що це суттєвий внесок у фінансування Перемоги України та анонсував наступні надходження.

Слід нагадати:
  • 3 червня 2021 року урядом схвалено закон від 02.10.2020 року № 4184, яким внесено зміни до Податкового кодексу України у частині оподаткування електронних послуг або, як називають його в народі "податок на Google";
  • Відповідно до пояснювальної записки до закону метою введення "податку на Google" було збільшення надходжень до бюджету. Як приклад, було наведено успішне впровадження аналогічної норми до законодавства Білорусії та Росії;
  • Введення "податку на Google" призвело до подорожчання електронних послуг на 20%;
  • Як підмітив Данило Гетманцев, це перші надходження "податку на Google" до бюджету за весь час його існування.

понеділок, 23 травня 2022 р.

В Україні можливий дефіцит солі

ДП "Артемсіль" - це державне виробниче підприємство з видобутку солі, що розташоване в Донецькій області. Крім того, це найбільше підприємство з солевидобутку у Європі.

Підприємство не працює, працівники на простої. Також через постійні обстріли та бойові дії в Донецькій області залишки готової продукції вивезти до безпечних регіонів неможливо. Цілком можливо, що для уникнення дефіциту солі в Україні доведеться нарощувати імпорт.

Слід зазначити 

  1. ДП "Артемсіль" у 2021 році видобуто 1,9 мільйон тонн солі.
  2. В Україні є три родовища промислового видобутку солі. Два з яких знаходяться в Донецькій області та одне на Закарпатті:

  • Артемівське родовище - промислові запаси якого становлять орієнтовно 5 млрд. тонн;
  • Слов'янське родовище - промислові запаси якого становлять орієнтовно 2,5 млрд. тонн;
  • Солотвинське родовище, яке знаходиться на Закарпатті, але постійні повені призвели до розмивання солевих пластів.


неділя, 22 травня 2022 р.

У світі прогнозують епідемію віспи мавп. Чого чекати Україні?

Останнім часом ЗМІ все частіше говорять про загрозу нової епідемії під назвою віспа мавп.

Так, президент США Джо Байден заявив, що світ має виявити стурбованість, щодо розповсюдження віспи мавп. Російські ЗМІ також говорять про небезпеку розвитку епідемії віспи мавп, проте там підмітили, що захворювання виявили лише у представників нетрадиційної орієнтації (але тут вже можна не дивуватись). Бельгія вже запровадила 21-денний карантин для всіх хто контактував із хворими.

У ВОЗ в свою чергу заявили, що прогнозують ріст епідемії в Європі вже влітку цього року та навіть назвали перші симптоми хвороби: лихоманка, головний біль, озноб, біль в м'язах та перевтома.

Таким чином, хайп навколо віспи мавп зростає. Не виключено, що епідемія набере оберти і світ почне нову боротьбу з масовою захворюваністю.

Як це відчує Україна?

По-перше, людство ще не перемогло Covid-19;

По-друге, якщо епідемія "розгуляється" по всій Європі, то Україну вона не омине. Як ми всі пам'ятаємо закриті кордони та введення локдауну на початку розвитку пандемії Covid-19 не врятували Україну від масової захворюваності та смертності. Тому, якщо все-таки віспа мавп буде поширюватись - можна прогнозувати фінансові витрати на боротьбу з епідемію, а в період війни це буде досить обтяжливо.

По-третє, з початку повномасштабного вторгнення Росії про Україну заговорив весь світ. Проблеми нашої країни були на всіх титульних сторінках міжнародних газет, а світ підтримував нас морально, фінансово та надавав військову допомогу. 

І досі підтримує. Але тут треба бути реалістичними. Він санкцій накладених на Росію страждає не тільки Росія, а й інші країни світу, особливо ті, які є від неї залежними. Росія в такому випадку безумовно страждає найбільше. Крім того, у світі далеко не всі підтримують політику Заходу щодо війни в Україні і позиція деяких посадових осіб в країнах Європи не є однозначною.

Також не слід забувати, що фінансові ресурси інших країн світу також є вичерпними. Тому якщо епідемія віспи мавп набере великих обертів та стане черговою світовою проблемою на рівні Covid-19 то світовим лідерам можливо доведеться обирати: боротися з епідемією чи допомагати Україні.

Blockpost.ua

субота, 21 травня 2022 р.

Як реагує росія на вихід західних компаній з ринку?

Світова спільнота вкрай негативно сприйняла повномасштабне вторгнення Росії на територію України. Хоч це було і досить передбачувано Путіна це все-одно не зупинило. 

Так, країни НАТО та ЄС розпочали так звану "спеціальну економічну операцію" проти Росії. Станом на сьогодні до країни агресора застосовано п'ять пакетів санкцій і готується вже шостий найболючіший, який містить ембарго на енергоносії. Проте чи буде він це ще питання. 

Також керуючись моральними принципами та під тиском суспільної думки міжнародні компанії-гіганти почали виходити з ринку Росії. Для Росії це також є досить болючим ударом, оскільки це суттєва втрата робочих місць та надходжень до бюджету у вигляді податків.

Проте, еліта Росії все ж стрімко показує, що Росія "встає з колін" (хоча скільки ж можна вже вставати з колін?) та націоналізувала потужності деяких компаній, зробила "ребрендинг"(якщо у цій ситуації це можна назвати ребрендингом) та здійснює спроби запустити ці підприємства.

Так що ж це за підприємства?

  1. Renault. Акціонери прийняли рішення продати свою частку компанії АвтоВаз. А завод "Рено Росія" в свою чергу припиняє випуск автомобілів марки "Рено". Натомість завод перейменується в Московський автомобільний завод та відновиться виробництво автомобіля марки "Москвич". 
  2. McDonalds Corp. Компанія спочатку призупинила свою діяльність на території Росії. Проте в травні все ж таки акціонери заявили про продаж своїх ресторанів місцевим акціонерам. А в середині травня ресторан працював в Росії останній день. Наданий момент достовірно невідомо під якою назвою буде працювати новий ресторан. Проте в теренах інтернету говорять про назву "Дядя Ваня".
  3. Компанії з великої четвірки також вирішили не працювати на Росії. Проте три з них пройшли ребрендинг. Винятком є лише KPMG.
  4. Польський бренд Sinsay LLP продав свою частку китайській компанії без права використання торгової марки та назви. Відповідь Росії не змусила чекати і вже почали з'являтись вивіски з назвою Sin.
  5. Coca-cola. Компанія заявила про вихід з ринку Росії ще в березні 2022 року. Вже в травні на Росії почали продавати напій під назвою Комі Кола. Як заявив представник завод новий напій є кращий тому що він "не дуже газований та не дуже солодкий" (і не дуже кола судячи з усього).


В Офісі Президента провели зустріч з представниками бізнесу. Привід - відставка Гетманцева

Голова офісу Президента Андрій Єрмак та його заступник Ростислав Шурма провели зустріч з представниками українського бізнесу - повідомив засновник CEO Club Ukraine Сергій Гайдайчук.

Приводом для зустрічі слугувало звернення бізнесу щодо усунення Данила Гетманцева від вироблення економічної політики України. Так, представники бізнесу запропонували представникам Офісу Президента України усунути Данила Гетманцева від вироблення економічної політики держави та переформатувати Національну раду з відновлення.

В ході зустрічі сторони домовились про створення робочої групи зі створення економічної політики до яких долучать представників Верховної Ради України, Офісу Президента, економічного блоку Уряду та представників Коаліції бізнес-спільнот за модернізацію України.

Також, представники Офісу Президенту заявили про неприпустимість тиску на бізнес.

Слід нагадати, що Данило Гетманцев брав участь при розробці наступних нормативно-правових актів:
  • Закон № 466 "Про внесення змін до ПКУ, удосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей". Цей закон визвав масу протестів у суспільства;
  • Закон № 5153 щодо детінізації доходів громадян та запровадження добровільного декларування громадян;
  • Закон № 5156 щодо запровадження адміністративної відповідальності за невиконання обов'язку щодо добровільного декларування;
  • Закон № 4184 або так званий Закон "Про податок на Google";
  • Також голова податкового комітету пропонував підняти ставку ПДВ до 24%.

четвер, 19 травня 2022 р.

Європарламент скасував на рік мито для українського експорту

Європарламент 515 голосами підтримав скасування мита на рік для українського експорту. Цей захід є наслідком війни Росії в Україні, яка обмежує можливості останньої на міжнародному ринку. Заходи щодо скасування мита включають:

  • скасування імпортного мита на промислову продукцію;
  • мито на фрукти та овочі;
  • антидемпінговане мито.
Слід зазначити, що відносини між Україною та Євросоюзом регулюються угодою про асоціацію, яку укладено у 2014 році. Після укладення такої угоди експорт до країн Євросоюзу збільшився на 60 відсотків. При цьому, до ЄС Україна переважно експортує зернові, олію та олійні культури.

Станом на сьогодні експорт товарів з України до країн Євросоюзу становить 40 відсотків від загального експорту, що робить ЄС найбільшим споживачем.

Нагадаємо:

17 травня Генсек ООН запропонував послабити санкції проти Росії в обмін на експорт українського зерна.

середа, 18 травня 2022 р.

Виплати за державним боргом росії будуть заблоковані. Які наслідки?

Міністр фінансів США Джанет Йелен підтвердила, що 25 травня, коли закінчиться термін ліцензії, Росії можуть заблокувати виплати по державному боргу. Це підвищить ймовірність дефолту на Росії. 

Росії вдалося уникнути дефолту уже два рази з початку вторгнення до України. Так, 6 березня Росія змогла погасити зовнішній борг зі строком погашення до 15 березня у розмірі 117 млн. доларів завдяки тому, що США дозволили погашати борг за рахунок валюти в арештованих резервах.

Однак після виявлених фактів геноциду у Київській області США змінили свою позицію та закрили цю можливість. Після чого Росія у своєму стилі вирішила показати, що "встає з колін" та виплату на суму 649,2 млн. доларів в еквіваленті провели в рублях. Росія це зробила незважаючи на попередження, що виплати за єврооблігаціями у рублях будуть визнані, як технічний дефолт. Так, рейтингове агентство мало у 30-ти денний строк від кінцевої дати погашення оголосити дефолт за зобов'язанням, але Росія практично в останній момент змогла погасити борг у валюті.

Наступна дата виплат за євробондами в кінці травня. Але строк ліцензії закінчується 25 травня, а вірогідність того, що ліцензія буде подовжена малоймовірна - про що наголосила Джанет Йелен.

Слід нагадати, що під санкційним тиском у західних банках заморожено приблизно 60% золотовалютних резервів росії у сумі 350 млрд. доларів.

Звичайно дефолт суттєво не вплине на життєдіяльність Росії, проте на третьому місяці війни Росія стане перед вибором або погашати зовнішній борг або далі досягати своєї військової цілі по оточенню Северодонецька. 


вівторок, 17 травня 2022 р.

Оплата за російський газ в рублях або як Європа танцює під пісню путіна

На фоні санкційного тиску світу Росія все ж намагається показати, що ні в якому разі не буде "на колінах". Так, в березні 2022 року президент Путін підписав указ згідно так звані "недружні для Росії" країни мають платити за газ в рублях з 1 квітня 2022 року.

Логіка такого ходу дуже проста:
  1. Посилення контролю над російським валютним ринком;
  2. Розколоти єдність міжнародної спільноти у своєму прагненні до введення санкцій, оскільки низка країн є залежними від російського газу.
У Газпромбанку навіть відкрили спеціальні рублеві рахунки за газ. Позиція країн ЄС довгий час була не зовсім однозначною. Так, деякі країни, такі як Словаччина дали свою згоду на оплату за газ в рублях. Дехто з країн-членів ЄС висловив, що така умова є неприпустимою та суперечить умовам укладених договорів. Навіть канцлер Німеччини Олаф Шольц, який досить часто саботує рішення щодо допомоги України не підтримав ідею кремля.

Фінська державна енергетична компанія Gasum визнала такі умови оплати не прийнятними та подала до суду на компанію "Газпром експорт". 

Важко сказати, що план Путіна зазнав краху, оскільки 20 європейських компаній все ж таки відкрили рахунки в Газпромбанку в рублях. Чотири з них навіть провели першу оплату. 

В Єврокомісії вже відреагували та заявили, що компанії, які будуть здійснювати оплату за газ в рублях будуть вважатись такими, що порушили санкції. Яка відповідальність за таке порушення не повідомляється.







понеділок, 16 травня 2022 р.

Міністр фінансів заявив про можливе підвищення податків

Міністр фінансів України Сергій Марченко у інтерв'ю The Economist заявив, що держава буде вимушена прийняти більш жорсткі міри, якщо війна буде затяжною.

Мова йде про урізання заробітних плат, соціальних виплат та підвищення податків. До речі, останнім активно займається голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев і до нього також є достатньо питань. 

Слід зазначити, що держава вже прийняла ряд кроків для урегулювання ситуації у воєнний час серед яких:

  1. інвестування у військові облігації у сумі 69 838,0 млн. гривень;
  2. позики у міжнародних партнерів у сумі 82 128,0 млн. гривень;
  3. гранти у сумі 73 357,0 млн. гривень;
  4. також слід забувати про інвестування в ОВДП у сумі 100 000 млн. гривень.
       (Дані за період 24.02.2022 по 10.05.2022)

Безумовно втрати в України у війні є як мінімум рівнозначними. Оскільки війна ще триває, російські війська продовжують руйнувати цивільну та військову інфраструктуру України. Після перемоги на відновлення інфраструктури необхідно буде приблизно стільки ж коштів, як і під час війни.

До речі, ЗМІ пишуть про можливі репарації від росії за рахунок заморожених коштів в іноземних банків, але наскільки це буде реалістично не відомо.

Але чи доцільно урізати заробітні плати, соціальні виплати та підвищувати податки?

Можливо в цьому і є якась логіка. Але будемо реалістичними. У країні вже почалося масове безробіття. Так, за перший квартал зареєстровано 916,1 тис. безробітних. Ще не потрібно забувати про людей, які поїхали за кордон і знайшли собі роботу. Але скорочення заробітних плат стосується лише бюджетні організації, де заробітна плата і так "колосально висока".

Багато компаній просто припинили свою діяльність з різних причин та скоротили своїх співробітників. Власники малого та середнього бізнесу, яких найбільше було в місті Києві, також припинили або призупинили свою діяльність, як мінімум на два перших місяці війни. 

Можливо багато підприємців врятувала програма релокації і їм вдалось продовжити свою діяльність без збитків, але станом на сьогодні це всього лише 510 підприємств. 

І взагалі чи багато підприємств зараз можуть похизуватися прибутком? Це хороше питання.

Так, логіка в підвищенні податків та урізанні заробітних плат для того, щоб отримати кошти на відновлення України безумовно є. Але в даній ситуації народ України навряд чи до цього готовий.

Німеччина відмовиться від російської нафти до кінця року

Ще кілька тижнів тому канцлер Німеччини Олаф Шольц запевняв, що ембарго на російські енергоносії є великою помилкою. Аргументував це по-різному: побоюванням ядерної війни, побоюванням третьої світової війни, також говорив про ескалацію конфлікту на території України (хоча тут не зрозуміло про яку ескалацію йшла мова, оскільки військова агресія на всій території України, а не на території одної громади).

Проте, станом на сьогодні позиція Олафа Шольца та його уряду змінилась. Він заявив, що Росія має нести покарання за військову агресію. 

Станом на сьогодні імпорт російської нафти до Німеччини скорочено до 12%, до кінця року планується зрівняти цей відсоток до нуля, попри рішення ЄС щодо впровадження ембарго на російські енергоносії.

Зараз Німеччина працює над укладанням договорів з новими постачальниками. При цьому, хто саме є новим постачальником поки не повідомляється.


Негайне ембарго на російські енергоносії. Міф чи реальність?

З самого початку повномасштабного вторгнення Росії на територію Україну, ми спостерігали не лише за стратегічними поразками загарбника на полі бою, а я за впливом санкцій на економіку країни-агресора.

Мабуть, найбільш очікуваний пакет санкцій - це пакет, який включає ембарго на російські енергоносії. "Хайп" саме навколо енергоносіїв є досить обґрунтованим, оскільки відсоток експорту даного продукту дуже високий. Для прикладу, у 2021 році експорт енергоносіїв становив 54% від загального експорту. При цьому найбільшими споживачами були саме країни Євросоюзу.

Так, чому ж ембарго на російські енергоносії малоймовірне?

Країни Євросоюзу і не тільки дуже допомогли Україні, як фінансовою допомогою, так і військовою. І за це ми маємо їм бути дуже вдячні. Але потрібно розуміти, що жодна країна не буде йти на більші жертви ніж інші. Як про це й досі говорить Угорщина.

Так, США, Велика Британія та, ось зовсім недавно, Німеччина заявила, що відмовляться від енергоносіїв до кінця року. І це дуже розумний крок через декілька причин:

  1. Для початку потрібно знайти нового постачальника енергоносіїв. Далі може бути довгий процес переговорів. Це може зайняти досить тривалий час.
  2. Але є другий важливіший момент - це приріст видобутку енергоносіїв новим постачальником. Так для прикладу, США заявило, що буде закуповувати нафту в Ірану. Але Ірану для цього потрібно наростити видобуток. Для цього своєю чергою потрібно наростити потужності, можливо вийти на нові горизонти видобутку. Цей процес також може зайняти досить тривалий час.
  3. Ще одна не менш важлива причина - це чинні договірні умови. Покупці російських енергоносіїв не поспішають розривати чинні договори, але цілком можливо нові укладати не будуть, як це планує робити Китай. В минулому місяці на новинних сайтах Китаю було дуже багато новин, що Китай не буде укладати нових договорів з Росією щодо імпорту енергоносіїв, але чинні розривати також не буде.

Негайне ембарго на російські енергоносії є безумовно важливим для України прямо зараз. Оскільки чим менше в Росії грошей - тим менше в неї військової потужності. Але чи буде воно найближчим часом? Це питання на яке скоро ми дізнаємось відповідь.

неділя, 15 травня 2022 р.

Росія стверджує, що Захід не зможе її ізолювати. Чим аргументує?

Росія все намагається довести світові, що все йде за планом. Так, Лавров заявив, що ізоляція росії неможлива, оскільки вона зближується з іншими країнами, які не входили у так званий "Золотий мільярд". 

Але заяви великопосадовців росії завжди дуже гучні та розмиті. Доречі, тут можна дати належне таланту менеджменту росії говорити "про все та ні про що". Тобто, так що нічого не зрозуміло, але заново слухати не хочеться. Дуже добре це виходить у путіна.

Але все ж таки, з ким може зблизитися росія? Так, немає сумніву, що зараз її  відверто підтримує Білорусія та Чечня, а також Венесуела, Ефіопія та Пакистан. З цими країнами все зрозуміло: 

  • Чечня приймає безпосередню участь у бойових діях;
  • Ефіопія та Пакистан регулярно отримують військову допомогу від росії;
  • Венесуела має доступ до російських нафтових родовищ;
  • Білорусь розмістила на своїй території російські війська і фактично стала плацдармом для атаки на Україну. Однак, стратегічна поразка росії в Україні може змінити позицію лукашенка, який у своїх зверненнях то готується до війни, то показує, що він в захваті від майстерності Збройних сил України. Крім того, уже ходять чутки, що Білорусь шукає шляхи щодо зняття санкцій.

Можна ще згадати Китай, який замовчує свою позицію, але тут не все так однозначно. Оскільки, китайські виробники починають виходити з ринку росії, а сам Китай згоден допомагати росії лише гуманітарною допомогою. 

Угорщина до останнього блокувала ембарго на російські енергоносії не дивлячись ні на які поступки, які їй пропонували. Але новообраний президент заявив про потужну підтримку Україні у війні з росією, але за умови, що жертви для народу Угорщини будуть незначні. Про це ми писали тут.

Тут доречно згадати, ще Індію, Сербію та країни ОДКБ, які також замовчуюють свою позицію щодо України. Ці країни дуже залежні від російських енергоносіїв. Але жодна з них не ринулась на допомогу росії.

І як висновок хочеться сказати, що друзі у росії є, але не всі вони поспішають їй допомагати. Єдина вигода для цих країн це енергоносії та зброя. Така собі дружба "у межах укладених угод". Ніхто з цих країн не хоче ризикувати репутацією та отримати звання помічника світового терориста, а також пакет санкцій в бонус.

Blockpost.ua



Новий президент Угорщини вислов потужну підтримку Україні. Чи справді позиція Угорщини зміниться?

14 травня 2022 року відбулась інавгурація нового президента Угорщини Каталін Новак, під час якої вона виразила про сильну підтримку для України. Також вона зазначила, що першу чергу планує зустріч з президентом Польщі Андже Дудою, оскільки блокування нафтового ембарго зі сторони Угорщини поставило під загрозу дружні відносини цих країн.

Промова була сильна з гучними словами, як і властиво будь-якому професійному політику. Але чи справді зміниться позиція Угорщини щодо ситуації в Україні та щодо ембарго на російські енергоносії?

Тут потрібно бути реалістичним. Каталін Новак це людина з партії Віктора Орбана. Як ми всі добре пам'ятаємо останній блокує ембарго як може. При цьому, що оновлений пакет санкцій, який включав ембарго мав пункти про виключення для Угорщини та Словаччини. Тобто, заборона на енергоносії не розповсюджувалась б на ці дві країни, але позицію пана Орбана це не змінило. 

Крім того, слід звернути увагу на одній з тез пані Новак під час інавгурації: "Угорщина готова йти на жертви заради миру, якщо ці жертви не будуть більше ніж в Росії". Скоріш за все вона мала на увазі, що позиція щодо ембарго не зміниться. Оскільки основним аргументом Орбана було, що Угорщина без російських енергоносіїв не виживе.

субота, 14 травня 2022 р.

Перемога на Євробаченні - це набагато більше ніж просто перемога

Євробачення-2022 закінчилось перемогою України. Можливо це було й прогнозовано, але суть не в цьому. 

Україна отримала колосальну підтримку від світу. Не тільки зброєю та фінансами, як ми звикли за останні пару місяців, але й морально. Так, Ісландія на весь світ закликала до миру в Україні. Виконавець Німеччини виступив з українським прапором на гітарі. Гурт "Kalush" не зважаючи на ризик дискваліфікації все-таки видав сильні слова "Save Mariupol, Save Azovstal". 

При цьому організатори заявили, що ці слова мають виключно гуманітарний, а не політичний характер. І як наслідок, ми всі бачимо, що українська пісня зайняла перше місце на пісенному конкурсі. Чудово? Безумовно.

Що це означає? Це означає те, що люди в усьому світі не бажають війн, не бажають смертей. Люди бажають слухати музику, дивитись кіно, грати в ігри, пити каву десь в горах або на березі моря. Насолоджуватись життям, розвиватись, вигадувати щось нове та корисне. Люди бажають просто жити.

Нікому не потрібна "зграйка" бовдурів, які не приносять у світ нічого хорошого, крім того, що анексують шматки територій в сусідніх країнах. Саме шматки. Ви просто вдумайтесь вони навіть не захоплюють повністю країну. Всі ці роки вони просто брали якийсь шматок держави і просто стирали його з лиця землі. І що? І все. Путін "пацан". Завіса. 

Але не будемо про сумне. Україна в будь-якому разу переможе цих дикунів. Росія буде ізольована від усього світу. А Україна буде процвітати. 

Слава Україні!!!