пʼятниця, 1 липня 2022 р.

Урядом внесено зміни до Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні"

Верховна Рада України прийняла за основу урядовий Проект Закону України від 01.11.2021 №6244  про внесення змін до Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні"

Мета законопроекту - удосконалення законодавчих засад ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності відповідно до положень національного та європейського законодавства.

Законопроектом пропонується:

  • запровадити категорії груп материнського підприємства та його дочірніх підприємств та звільнити від обов’язкового складання і подання консолідованої фінансової звітності малі та середні групи;
  • удосконалити окремі норми щодо подання фінансової звітності, складеної за МСФЗ на основі таксономії фінансової звітності в єдиному електронному форматі;
  • уточнити перелік підприємств, які складають фінансову звітність за МСФЗ, оприлюднення консолідованої фінансової звітності разом з аудиторським звітом та вимог до обов’язкових реквізитів первинних документів.

Так, з урахуванням поступового наближення національного законодавства у сфері бухгалтерського обліку до вимог європейського законодавства на сьогодні триває реалізація заходів щодо імплементації положень Директиви ЄС № 2013/34/ЄС. 

Зокрема, для цілей складання, подання та оприлюднення консолідованої фінансової звітності Директивою ЄС № 2013/34/ЄС встановлено категорії груп материнського підприємства та його дочірніх підприємств – малі, середні та великі. 

При цьому малі групи звільняються від обов’язкового складання та подання консолідованої фінансової звітності, а групи середніх розмірів держава може звільнити від обов’язкового складання та подання консолідованої фінансової звітності, що потребує внесення змін до національного законодавства.

Водночас практичні кроки щодо запровадження подання фінансової звітності, складеної за міжнародними стандартами фінансової звітності (далі – МСФЗ) на основі таксономії фінансової звітності в єдиному електронному форматі, визначили необхідність удосконалення окремих норм Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» в цій частині. 

З метою забезпечення доступності консолідованої фінансової звітності для зовнішніх і внутрішніх користувачів потребують уточнення вимоги щодо оприлюднення консолідованої фінансової звітності разом з аудиторським звітом.

Запровадження електронного документообігу та створення документів автоматично в електронній формі програмним забезпеченням інформаційно-комунікаційних систем потребує уточнення вимог до обов’язкових реквізитів первинних документів.


Немає коментарів:

Дописати коментар